Блог

Головна » 2012 » Лютий » 14 » «Перевесло» відроджується
13:22
«Перевесло» відроджується
 
Автор: sergio62

05.01.2012

Вчора, 4 січня 2012 року, на зборах громадськості міста прийнято рішення про відновлення діяльності у Кіровограді громадсько-політичного клубу «Перевесло». Кіровоградці середнього і старшого покоління пам’ятають, яку роль відіграло «Перевесло» у 1989-1992 роках. Це громадське об’єднання на чолі із Володимиром Панченком було каталізатором і натхненником більшості акцій, спрямованих на відродження української мови, культури, історії, традицій. «Перевесло» відіграло ключову роль під час перших альтернативних виборів в Україні. Згадаємо, тоді, ще у Радянському Союзі, завдяки вмілій організаційній та ідеологічній роботі кіровоградці обрали до Верховної Ради України першого скликання не комуністів, а представників демократичної опозиції Володимира Панченка та Віктора Шишкіна.
І ось через два десятиліття, коли держава знову потрапила у складне політичне, економічне і, особливо, духовне закріпачення провладними апологетами «русского мира», творча інтелігенція краю вирішила не мовчати, а чітко і рішуче заявити владі про свою незгоду із політикою згортання всього українського, байдужості влади до діяльності творчих спілок, митців. Про це на зборах говорили заслужений журналіст України Броніслав Куманський, доктор філологічних наук Григорій Клочек, голови обласних організацій Національних спілок письменників та художників Василь Бондар та Михайло Надєждін, кандидат філологічних наук Олександр Ракушняк, депутат обласної ради Ірина Малик та ін.
Останньою краплею, яка змусила інтелігенцію міста заявити на повен голос про своє обурення, стало нахабне і цинічне відсторонення від роботи директора театру Корифеїв Михайла Ілляшенка. Замість слів подяки за сумлінну десятилітню творчу працю по збереженню і відродженню славних традицій першого українського професійного театру, навздогін Ілляшенку несуться зухвалі й примітивні звинувачення нібито у розвалі театру і навіть якихось фінансових зловживаннях. Такою є кадрова політика і методи усунення із посад невгодних керівників правлячою Партією регіонів, яка монополізувала сьогодні всю владу на Кіровоградщині.
Першим документом відродженого «Перевесла» стало звернення до очільників області Сергія Ларіна та Миколи Ковальчука розібратися по суті конфлікту, не застосовувати партійний принцип при кадрових змінах, до того ж у такій делікатній сфері як театр. Присутні висловили бажання і готовність взяти участь в акціях протесту, спрямованих на захист акторів і керівника театру імені Кропивницького.




Переглядів: 618 | Додав: sergio62 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 8
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0