Блог

Головна » 2012 » Лютий » 14 » Журналісти проти Цапюка. Суддею буде С. Ларін?
13:31
Журналісти проти Цапюка. Суддею буде С. Ларін?
 
Автор: sergio62

08.02.2012

На 13-ій звітно-виборній конференції обласної журналістської організації, яка відбулася наприкінці січня, чимало списів було зламано навколо питання недостатньої активності голови і правління облорганізації НСЖУ у справі захисту журналістських колективів і окремих журналістів від переслідувань і тиску з боку влади, силових структур за критику і різкі оціночні судження.
Останнім часом не з кращого боку демонструють своє «усєрдіє» міський голова Олександрії Степан Цапюк і його заступник Людмила Давиденко. С.Цапюк ще минулого року відзначився погрозами на адресу низки ЗМІ, які помилково сплутали його і селищного Олександрівського голову, висунувши обвинувачення в отриманні хабара. І хоч за пару годин помилку в інформаційних стрічках було виправлено, Степан Кирилович відчув себе настільки ображеним, що обіцяв усіх засадити до буцегарні… Вже нинішнього року Цапюк судиться з 1+1 і журналістом Олегом Дейнекою, які розповіли у програмі «Гроші» про деякі факти діяльності цього посадовця.
І ось вже рідна Олександрія! Де ж, як не тут, показати журналістам, хто в домі хазяїн? Не відстає від шефа і його перша заступниця.
Переобраний голова обласної організації НСЖУ Юрій Сердюченко і нове правління облорганізації НСЖУ на своєму засіданні обговорили ситуацію, яка склалася в Олександрії у стосунках влади і ЗМІ, і прийняли Звернення до керівників області, де обґрунтовують необхідність їхнього втручання у обставини.
Пікантність ситуації полягає у тому, що і обласне керівництво, і олександрійське керівництво є представниками однієї партії – правлячої Партії Регіонів. Тобто, якщо Ларін, як державний службовець, напряму не може вплинути на орган місцевого самоврядування, яким є міський голова і міськвиконком Олександрії, то як партійний начальник пістонів може вставити по саме нікуди… Питання: чи потрібен Ларіну напередодні виборів конфлікт зі ЗМІ у регіоні?
Нижче подаю офіційний документ, і хочу запитати колег-журналістів, редакторів, чиновників, депутатів, усіх небайдужих до теми стосунків влади і ЗМІ: « А що б ВИ робили на місці Ларіна? Яку пораду ВИ дали б йому, щоб цивілізовано вирішити конфлікт і подати зразок іншим для наслідування?»

                        Звернення

до голови Кіровоградської обласної державної адміністрації
Ларіна С.М. та голови Кіровоградської обласної ради Ковальчука М.М.
Шановні Сергію Миколайовичу та Миколо Михайловичу!
Правління обласної організації Національної спілки журналістів України серйозно занепокоєне станом свободи слова в місті Олександрії. Вже тривалий час тут з боку чиновників чиниться тиск на окремі засоби масової інформації, лунають відверті погрози на адресу журналістів. Ось і нещодавно на прес-конференції та засіданні виконкому міської ради представники влади в черговий раз залякували та ображали журналістів, вимагали припинити критику їхньої діяльності. Особливою активністю в цій справі, як завжди, відзначилася перший заступник міського голови Людмила Давиденко, в якої є підстави бути невдоволеною принциповою позицією місцевих ЗМІ, адже вони разом з громадськістю завадили їй прибрати до рук службову квартиру.
Журналісти знають, що Давиденко та її колеги даремно слів на вітер не кидають, що їхні погрози переходять в конкретні дії. Наприклад, улітку минулого року силами комунального підприємства «Житлогосп», яке підпорядковується міськвиконкому, було припинено трансляцію телевізійних каналів абонентам приватної кабельної мережі ТРК «Контакт-ЛТД». Звичною практикою в місті стало відключення телевізійників від електроживлення, заборона доступу в приміщення, де знаходиться обладнання, та інше.
Нова хвиля тиску на олександрійські ЗМІ, в тому числі й шляхом втручання в їхню господарську діяльність, викликана серією критичних публікацій та телерепортажів про не зовсім привабливий бік діяльності Л.Давиденко. Так, завдяки журналістам громадськість дізналася, що конкурс на оренду міського комунального ринку виграло приватне підприємство, де одним із засновників є її дочка, а сам конкурс проходив під головуванням Л.Давиденко. Факт незаконності дій з передачі ринку в оренду вже визнано судом першої інстанції, але замість того, щоб визнати свою провину й виправити ситуацію, влада ополчилася проти журналістів. 30 січня нинішнього року ТОВ «ТРК «Контакт-ЛТД» та ТОВ «ТРК «Інтелкон» отримали листи за підписом міського голови С.Цапюка з вимогою демонтувати кабельну мережу провайдерів-мовників у багатоповерхових будинках до 1 лютого, тобто протягом одного дня. Аргумент: нібито прокладання кабельних мереж здійснювалося самовільно, без узгодження з владними структурами. В той же час товариства мають угоди з власниками квартир і допоміжних приміщень на прокладання кабелю і розміщення обладнання, а також з КП «Житлогосп», на балансі якого перебувають багатоповерхівки.
Такі дії керівників міста Олександрії, зокрема першого заступника міського голови Л.Давиденко, правління обласної організації НСЖУ розцінює як грубе порушення службовими особами Конституції та чинного законодавства у сфері інформації та діяльності засобів масової інформації, як реальне обмеження свободи слова, як спробу взяти під контроль ЗМІ, незалежно від їх форм власності, напередодні парламентських виборів. Враховуючи запевнення Президента України В.Януковича про те, що він жорстко реагуватиме на подібні дії, ми звертаємося до Вас, його представника в області, з проханням невідкладно розглянути ситуацію, що виникла навколо діяльності олександрійських ЗМІ, та забезпечити дотримання законності олександрійськими чиновниками. Гадаємо, зробити це Вам буде не важко, адже керівники міста Олександрії є членами Партії регіонів, обласну організацію якої Ви очолюєте.
Вважаємо також необхідним, з метою запобігання проявам порушення свободи слова в інших районах і містах області та забезпечення нормальних умов для виконання журналістами своїх обов’язків, розглянути на колегії обласної державної адміністрації питання про виконання закону про державну підтримку ЗМІ, залучивши до його підготовки незалежних експертів, членів правління обласної організації НСЖУ. Підсумком його має стати вироблення конкретних заходів та рекомендацій, спрямованих на забезпечення безперешкодної діяльності ЗМІ.
Прийнято на засіданні правління Кіровоградської обласної організації НСЖУ
3 лютого 2012 року




Переглядів: 487 | Додав: sergio62 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 8
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0